palvelut

Aikuisten harkinnanvarainen yksilökuntoutus

Kenelle harkinnanvarainen yksilökuntoutus on tarkoitettu?

Kelan järjestämä ja kustantama yksilökuntoutus on tarkoitettu yli 18-vuotiaille aikuisille, joilla on diagnosoitu tuki- tai liikuntaelinsairaus tai vamma ja/tai reumasairaus. Sinulla voi olla myös muita yleissairauksia tai vammoja, jotka edellyttävät yksilöllistä kuntoutusta. Yksilöllinen kuntoutus soveltuu sinulle, jos sairauden laaja-alaisuus tai moniongelmaisuus edellyttävät yksilöllisesti ja moniammatillisesti suunniteltua ja toteutettua kuntoutusta.

Yksilökuntoutukseen voit hakeutua kaikkialta Suomesta.

Yksilökuntoutuksen tavoitteet ja toteutus

Moniammatillisen yksilökuntoutuksen tavoitteena on parantaa ja ylläpitää toimintakykyäsi sekä tukea jaksamistasi arjessa, työssä tai opiskeluissa sairaudestasi huolimatta. Kuntoutuksesi perustana on yhdessä moniammatillisen tiimin kanssa laatimasi tavoitteet, tarpeesi ja nykyisen elämäntilanteesi sekä voimavarasi.  

Kuntoutuksesi kesto on 15 arkipäivää, joka jaetaan pääsääntöisesti kolmeen viiden päivän jaksoon, jolloin kuntoutuksestasi muodostuu pitkäkestoisempi eheä ja tarpeitasi vastaava kokonaisuus. Yksilökuntoutus voi sairautesi alkuvaiheessa olla myös sopeutumisvalmennusta, jolloin kuntoutuksen kesto on 5 arkipäivää. Kuntoutus toteutetaan 1,5 vuoden sisällä. Siihen kuuluu sekä yksilöllistä että ryhmämuotoista ohjelmaa.

Kuntoutuksessa tukenasi on moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat lääkäri, sairaanhoitaja, fysioterapeutti, psykologi ja sosiaalityöntekijä. Tarvittaessa myös muita kuntoutuksen ammattilaisia.

Kuntoutuksesta saat:

  • Keinoja arjen eri toimintoihin, työ- tai opiskelukykyyn sekä hyvinvointiin
  • Fyysistä ja psykososiaalista ohjausta ja neuvontaa 
  • Tukea oman osallisuuden ja motivaation harjoittamiseen
  • Tietoa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa

Kuntoutuksesi sisältö

Ennen kuntoutuksen alkua olemme sinuun yhteydessä. Mietimme yhdessä tavoitteitasi ja henkilökohtaisen kuntoutusohjelman sisältöä. Ohjelmasi koostuu moniammatillisen työryhmän ammattilaisten yksilötapaamisista sekä ryhmässä toteutettavista liikuntaryhmistä, ryhmäkeskusteluista ja luennoista. Osa kuntoutusohjelmastasi siis toteutetaan yksilöllisesti, osa ryhmässä muiden kuntoutujien kanssa. Ryhmissä pääset jakamaan omia kokemuksiasi ja vastaanottamaan arvokasta vertaistukea muiden samantyyppisessä tilanteessa olevien kuntoutujien kanssa.

Kuntoutukseesi sisältyy välitehtäviä, jotka tarjoavat lisätukea kuntoutuspolullasi. Kuntoutuksesi jälkeen olemme sinuun yhteydessä ja varmistamme, että kuntoutuksesta saamasi eväät kantavat arjessa myös kuntoutuksesi päätyttyä.

Tiiviisti arjessa mukana oleva läheisesi voi osallistua kuntoutukseesi osan aikaa, jos se tukee kuntoutuksesi tavoitteiden saavuttamista ja edistää kuntoutustasi. Läheinen saa kuntoutuksessa tietoa sairaudestasi ja tukea arjen hallintaan.

Huomaathan, että sinun tulee selviytyä päivittäisistä toiminnoista pääasiassa itsenäisesti, niin että tarvetta jatkuvalle avustamiselle ei ole.

Kuntoutuksesi aikana voit majoittua Apilassa tai yöpyä kotonasi, oman valintasi mukaan. Apilassa majoitut kahden hengen huoneessa. Yhden hengen huoneesta perimme lisämaksun. Kuntoutukseesi majoituksella sisältyy täysihoito, päiväkävijänä sinulle kuuluvat lounas ja välipala. Kuntoutujillamme on mahdollisuus vapaa-ajalla hyödyntää kuntosalia ja nauttia ympäröivästä luonnosta sekä käydä uimassa ja saunassa talon yleisillä vuoroilla.

Kuntoutuksen kustannukset

Kuntoutus on maksutonta. Sinulla tai läheiselläsi saattaa olla oikeus kuntoutusrahaan kuntoutuksen ajalta. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja.

Näin haet kuntoutukseen

  1. Hakeudu lääkäriin sinua hoitavalle taholle ja arvioikaa yhdessä kuntoutuksesi tarpeellisuus. Tarvittaessa lääkäri suosittaa kuntoutusta ja kirjoittaa lausunnon (lääkärinlausunto B), jotta voit hakea kuntoutusta.
  2. Täytä lomake Harkinnanvarainen kuntoutus KU 132 (pdf). Liitä hakemukseesi lääkärinlausunto B, josta selviää kuntoutuksen perusteena oleva sairaus tai vamma ja toimintakykysi sekä lisäksi se, mitä kuntoutusta suositellaan ja mitkä ovat kuntoutuksen syyt ja tavoitteet. Kirjoita palveluntuottajakohtaan ” Ikifit Kuntoutus”
  3. Lähetä hakemus OmaKelassa (tarvitset pankkitunnukset tai varmenteen) tai lähetä hakemuksesi liitteineen postitse: Kela, PL 10, 00056 Kela
  4. Saat kotiisi postitse kirjallisen päätöksen. Näet päätöksen myös asiointipalvelussa. Päätös kuntoutuksestasi lähetetään myös tiedoksi palveluntuottajalle, milloin se toimii paikkavarauksena ja maksusitoumuksena.

Jos tarvitset tukea hakemuslomakkeen täyttämisessä voit olla yhteydessä Kelan kuntoutuksen palvelunumeroon 020 692 205.
Numerosta voi tiedustella myös päätöksesi tilaa. Hakemuksen käsittelyajat voit tarkistaa Kelan sivuilta https://www.kela.fi/kasittelyajat
Valitse alasvetovalikosta "Kuntoutusratkaisut".

Täytä Kelan hakulomakkeen KU 132

Linkkejä ja muuta

Lisätietoja kuntoutuksesta ja hakemisesta:
tietoakuntoutuksesta@ikifit.fi

Esitteet:
- Aikuisten yksilöllinen kuntoutus
- Kelan kurssit Apilassa

Lisätietoa:
- Näin haet kuntoutukseen
- Hyvä tietää
- Kelan matkakorvaus