Crohnin tauti ja colitis ulcerosa, lasten perhekurssit

Crohnin tauti ja Colitis ulcerosa ovat kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia, joiden syyt ovat toistaiseksi tuntemattomia. Tavallisimpia oireita ovat vatsakivut, ripuli ja veriuloste, Crohnin taudissa myös mm. kuumeilu ja laihtuminen. Sairastua voi missä iässä tahansa. Lapsuusiässä Crohnin taudin keskimääräinen sairastumisikä on 12 vuotta, Colitis ulcerosassa 8 vuotta. Lapsen sairastuminen vaikuttaa aina koko perheen elämään, vaatii erilaista sopeutumista ja uudenlaisia toimintatapoja.

Sopeutumisvalmennuskurssille voivat osallistua Crohnin tautia ja/tai colitis ulcerosaa sairastavat yli 1-vuotiaat alle kouluikäiset tai ala- ja yläkouluikäiset lapset. Myös perhe osallistuu aktiivisesti koko kurssin ajan.

 Sopeutumisvalmennuskurssin tavoitteena on:

  • tukea lapsen ja perheen arkea ja toimintakykyä
  • antaa tietoa sairaudesta ja sen hoidosta
  • tukea lapsen omatoimisuutta, sosiaalisia taitoja ja itsetuntoa iän mukaisesti

 Toiminta kurssilla tapahtuu pääasiassa ryhmissä. Ryhmät sisältävät yhteistä tekemistä ja harjoituksia, tietoa ja keskustelua. Käsiteltävät teemat liittyvät muun muassa terveyteen, itsehoitoon ja omatoimisuuteen, perheen hyvinvointiin, arjen tukikeinoihin ja toimintatapoihin, osallistumiseen sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Tärkeä osa kurssia on kokemusten jakaminen muiden perheiden kanssa.

Kurssi toteutetaan ryhmämuotoisena ja se kestää 5 vuorokautta. Kurssin toteutuksesta vastaa Apilan moniammatillinen työryhmä.

Mistä saan lisätietoa kurssista ja näen vapaat kurssipaikat?

Kelan kurssit Apilassa -esitteestä löydät Apilassa järjestetävien kurssien ajankohdat ja kurssinumerot. Kurssien vapaan paikkamäärän voit tarkistaa Kelan sivuilta.

Kirjoita Kelan kurssihakuun "Haku kurssinumerolla" -kenttään kurssin numero, jolloin pääset tarkastalemaan kyseisen kurssin tietoja. Kun kirjoitat "Sanahaku" -kohtaan "Ikifit", saat listauksen kaikista Apilassa toteutettavista kursseista valitsemallesi ajanjaksolle.

Jos tarvitset apua hakemisessa tai lisätietoja kurssista tai kuntoutuksesta yleisesti, ota yhteyttä. Tarkemmat tiedot löydät sivun reunasta "Linkkejä ja muuta" -osion alta.

Linkkejä ja muuta

Lisätietoja kuntoutuksesta ja hakemisesta:
03 2716 293
tietoakuntoutuksesta@ikifit.fi

Esitteet:
- Kelan kurssit Apilassa

Lisätietoja:
- Näin haet kuntoutukseen
- Hyvä tietää
- Kelan matkakorvaus